Як відрізнити діамант від підробки?

Зміст:

  1. 1. Наявність сертифіката
  2. 2. Відмінність фіаніту від діаманта
  3. 3. Відмінність від муассаніту
  4. 4. Відмінність від гірського кришталю і сапфіра
  5. 5. Перевірка у воді
  6. 6. Візуальний огляд
  7. 7. Заломлення світла
  8. 8. Діамант під ультрафіолетом
  9. 9. Тести на якість діаманта

відрізнити діамант від підробки

Красу справжнього діаманта не передати словами. Не обов'язково купувати нову прикрасу з каменем, щоб поповнити власну колекцію. Досить хоча б не на довго зупинитися перед вітриною в ювелірному магазині і поглянути на приголомшливі сережки або каблучки, всередині яких сяє алмаз.

Часто трапляється, що найпростіший фіаніт (діоксид цирконію) намагаються видати за дорогий. Досвідчені фахівці з першого погляду можуть розрізнити, чи справжній алмаз всередині. Покупці ж можуть помилитися і заплатити великі гроші за підробку. Щоб уникнути непередбачених витрат, варто дізнатися, як перевірити діамант на справжність. Звертайте увагу на дрібниці, зазначені в цій статті, і при бажанні придбати нове ювелірну прикрасу ви не помилитеся.

Наявність сертифіката

Найпростіший спосіб, як дізнатися якість алмазу - попросити у консультанта в ювелірному сертифікат на мінерал. Документ повинен бути для кожного каменю, який важить понад 0,5 карат. У ньому вказані основні характеристики. Наявність паспорта на вставку є доказом справжності. Перед видачею сертифікату коштовність діагностується в гемологічному центрі. Фахівці вивчають:

- наскільки якісно виконане ограновування і які його параметри;

- чи є включення, чи відповідають вони стандартам;

- які показники кольору каменю.

Існує безліч центрів, які можуть видати сертифікат. Один з найавторитетніших у всьому світі - Гемологічний Інститут GIA. Щоб визначити справжність, вставка виймається з оправи. На ній вказується номер за допомогою лазера. Дані параметри повинні відповідати тим, які вказані в документі.

Часто шахраї наносять на аналогічний за виглядом і характеристиками, але менш дорогий мінерал, номер з сертифіката. Щоб відрізнити штучний діамант від натурального, буде потрібна допомога геммолога. Прикраси, які купуються для вдалого вкладення грошей, потрібно вибирати за допомогою експертів. Спеціаліст підкаже, який самоцвіт перед вами і чи варто його купувати.

Відмінність фіаніту від діаманта

Не всі аналоги діамантів вважаються підробкою. Часто створюють штучні камені, які схожі на дорогі. Продавці, які займаються чесною торгівлею, вказують дані параметри в сертифікаті виробу. Справжніх фіанитів не існує, вони усі розробляються в спеціальних лабораторіях.

Щоб відрізнити діамант від фіаніту, не обов'язково використовувати спеціальне обладнання. Уважно подивіться на виріб. Якщо він повністю прозорий і не має дефектів, значить це - аналог. Фіаніт трохи замутнений. Його можна подивитися на просвіт. З великими каменями набагато простіше - відразу видно різницю. Їх грані не сяють, як на діаманті. Гра світла відбивається не так помітно.

Фіаніти неймовірно красиві, але використовуються в більш дешевих прикрасах. Деякі ювелірні магазини пропонують прикраси, в яких фіаніти комбінуються з дорогоцінним та напівдорогоцінним камінням:

- рубінами;

- сапфірами;

- смарагдами та іншими.

Готовий виріб має неймовірний вид і виглядає приголомшливо на будь-якій жінці. Якщо фіаніт великий, то відрізнити його від справжньої коштовності просто. Невеликі камені розрізняти складніше, але можливо. Якщо у вас немає можливості використовувати спеціальне обладнання, подихайте на прикрасу. Коштовності не пітніють, а на фіаніті з'являється помутніння.

Фіаніти часто використовуються в якості вставки в прикраси Сваровськи. Це може бути і цирконій, й інші мінерали, промарковані відомим брендом. Тому відрізнити діамант від Сваровськи можна таким же способом, як і від фіаніту.

Відмінність від муассаніту

Аналогічний тест проводиться і з іншими самоцвітами. Як можна відрізнити діамант від муассаніту? Подихайте на нього - поверхня запітніє після попадання теплого повітря. Камені бувають натуральні і штучні. Найчастіше для прикрас використовуються синтетичні. Орієнтовна вартість подібних виробів (в 0,5 карата) - до 150 доларів. Якщо огранювання виконане правильно, то прикраса буде сяяти яскравіше. Виріб неймовірно чистий, що говорить про його походження в спеціально створених умовах.

Природні муассаніти рідко зустрічаються в ювелірних. Продавцям немає сенсу видавати підробку за алмаз, так як їх вартість приблизно однакова. Муассаніт - не більше 2 мм. Тому якщо вказано, що перед вами - природний муассаніт, а розмір занадто великий, то це підробка. З'ясувати, чи коштовність це, допоможе простий спосіб з запотівання.

Штучні камені прекрасно доповнюють дорогоцінні. Яскраве свічення стане способом підкреслити красу інших самоцвітів. Найбільш вигідно даний самоцвіт виглядає у комбінації з камінням корундової групи.

Відмінність від гірського кришталю і сапфіра

Гірський кришталь - це різновид кварцу. Він має аналогічні характеристики. У ювелірній справі використовується рідко, адже камінь не цінний. Кришталь не має потрібної чистоти, прозорі камені є великою рідкістю.

Як визначити, що перед вами - підробка? Відмінні риси даного самоцвіту - в каламутному рундисті (зрізі, розташованому по центру кола). Розгляньте самоцвіт уважніше. У ньому можна побачити вкраплення, які не властиві алмазу. Гірський кришталь не передасть такого заломлення світла, яке можна побачити при погляді на справжню коштовність.

Сапфір також, як і топаз, має ніжний небесний відтінок. Такий колір спостерігається у натуральних каменів. Коштовність також відрізняється подібними тонами, але тільки на гранях. А мінерали корундової групи блищать небесними переливами по всій поверхні.

Перевірка у воді

Як перевірити справжність діаманта в домашніх умовах? Багато хто вважає, що через свою прозорість алмаз не буде видно у воді. Але це міф. Натуральні камені мають щільність до 3,55 г/см³, що в рази більше, ніж щільність води. Відрізняється і коефіцієнт заломлення світла. Тому не варто вірити в те, що у воді діамант не помітний. Можете переконатися у цьому в домашніх умовах. У ємності з водою буде видно мінерали, створені з декількох частин. Вони склеюються за допомогою спеціального клею і виглядають ефектно, але не передають справжньої краси коштовності.

Візуальний огляд

Справжність натурального діаманта видно на око. Камені мають невеликі вкраплення, залишені природою. Тріщини та інші дефекти - це відмінні риси природних мінералів. Штучним способом створити подібні вкраплення неможливо. Синтетичні камені прозорі та чисті, відмінно виглядають у будь-яких прикрасах, але коштують набагато дешевше.

Є натуральні алмази, на яких дефекти видно неозброєним оком. Щоб розглянути найдрібніші деталі на мінералі, необхідно використовувати лупу зі збільшенням не менш 10-кратного. Пристрій можна придбати в спеціалізованому магазині за невеликою ціною. Він допоможе без звернення до експертів визначати якість каменів.

Ще один простий спосіб - взяти з собою візитку або будь-який білий аркуш з надрукованими літерами. Подивіться на текст крізь виріб. Через фіаніт можна прочитати кожну букву, природна коштовність ж спотворює сприйняття тексту. При перегляді через муассаніт букви можуть двоїтися, це залежить від якості полірування каменю.

Багато хто вважає, що діамант переливається різними кольорами. Крізь нього можна побачити тільки кілька відтінків сірого. Якщо ви помітили блакитні переливи або інший колір, значить, якість каменю низька, або перед вами підробка. Зверніть увагу: мова йшла про блиск. Якщо крізь мінерал відбивається світло, то воно буде інтенсивним.

Заломлення світла

Як розпізнати справжній діамант? Подивіться на діамант, коли крізь нього проходить світловий промінь. Може здатися, що межі поділяються на кілька частин. Це говорить про те, що алмаз не справжній. Натуральні мінерали не дають подвійного заломлення променів. Вставка може виблискувати і сяяти. При огляді готової прикраси варто дістати мінерал з оправи. Якщо ви хочете дізнатися справжність каменя в магазині, то можуть виникнути проблеми з оцінкою.

Ви можете визначати справжність, вивчаючи таблицю. У ній вказані параметри каменю, включаючи вагу і варіант огранки. Найчастіше для прикрас вибирається кругле огранювання. Як приклад можна навести такі показники: камінь вагою 0,05 карат повинен відповідати діаметру 2,4 мм. На розмір діаманта також впливає спосіб ограновування. Якщо верхня частина більше, то в прикрасі він буде здаватися більшим. Якщо ви хочете придбати мінерал в декілька карат, він може виглядати менше, якщо його верхня площадка вузька.

Діамант під ультрафіолетом

Натуральні алмази світяться під ультрафіолетом. При звичайному освітленні ніякого сяйва не видно. Воно стає видимим, якщо помістити вставку під УФ промені. Цей спосіб застосовується, коли потрібно виділити основні якості діамантів, чистоту і склад. Ювеліри застосовують дану техніку, щоб визначити справжню вартість мінералу і перевірити їх оригінальність.

Алмази світяться під спеціальною лампою або ліхтариком, так як кристалічна решітка має дефекти. Також це пов'язано з наявністю домішок, які мають незавершені електронні оболонки атомів. Якщо перед вами якісний діамант, він може не виділяти світіння. Це говорить про те, що його склад - однорідний, а на молекулярному рівні немає дефектів.

Тести на якість діаманта

Як відрізнити справжній діамант від підробки? Експерти проводять тести за допомогою фізичного впливу на мінерал. Це пов'язано з тим, що діамант дуже твердий. Він має високу щільність, структура рівномірна. Тому для того, щоб переконатися у якості, можна використовувати один з перерахованих способів.

1) Зміна температури. Алмази не зазнають впливу навколишнього середовища. Ви можете взяти виріб в долоню і постаратися нагріти - він буде довго залишатися холодним. Різка зміна температури не робить негативного впливу на структуру мінералу.

2) Вплив на скло. Цей текст використовується найчастіше. Він полягає в наступному: потрібно провести каменем по склу. На поверхні залишиться подряпина, а при сильному натисканні можна розрізати скло на кілька частин. Також залишаються пошкодження на інших самоцвітах.

3) Використання наждачки. По поверхні каменя потрібно провести наждачним папером. Завдяки міцності матеріалу алмаз не буде пошкоджений. Але цей досвід не підходить для перевірки виробу в ювелірному магазині - може постраждати оправа.

4) Зважування. Діамант дуже легкий. Якщо порівнювати його з фіанітом подібного розміру, перший буде в половину менше. Для цього використовуються спеціальні ваги. Дані щодо відповідності параметрів ваги і розміру вказані в таблиці, яку можна взяти з собою для перевірки.

5) Використання лупи. За допомогою лупи можна побачити природні вкраплення, які не видно неозброєним поглядом. Підробити їх не можна, тому при наявності точок або невеликих пустот можна упевнитися в достовірності каменя. Якщо він ідеально чистий, то перед вами - аналог або підробка.

6) Удар. Алмаз твердий, але під сильним впливом розсипається на дрібні частинки.

Точне дотримання порад з перевірки якості діаманта дасть свої результати. Але не варто повністю покладатися на них. Зверніться до експерта, який без зусиль визначить, що за мінерал у вашій прикрасі. Завдяки цьому ви зможете значно заощадити на покупці неякісного ювелірного виробу і придбаєте справжню цінність.

Тепер ви знаєте, як відрізнити діамант від підробки. Природні мінерали допоможуть вам створити неймовірний образ або стануть відмінним вкладенням. Краса самоцвіту буде притягувати погляди оточуючих. Ви зможете носити подібні прикраси щодня або доповнювати ними образ для вечірок та інших урочистих заходів.

Як знімати сережки з англійським замком? - Блог інтернет-магазину TANGO. Фото 1
23.06.2021

Англійський замок – найнадійніший, з ним нелегко втратити сережки, оскільки такий варіант практично ніколи не відкривається сам. Але одночасно це і стає досить відчутною проблемою, адже багато хто не знає, як розстібнути сережки з англійським замком. Щоб зрозуміти весь механізм цього процесу, варто розібратися в конструкції замка.

Читати далі
Як почистити сережки: золоті, срібні - Блог інтернет-магазину TANGO. Фото 1
26.08.2021

Ювелірна прикраса - аксесуар, який дає можливість жінкам і чоловікам відчувати себе впевнено. Біжутерія ніколи не дарує схожих відчуттів у силу своєї вартості і зовнішніх якостей. Навіть сережка у формі гвоздика за кілька сотень гривень здатна подарувати незабутні відчуття розкоші та естетичного задоволення. А головне, їх можна носити щодня, не боячись, що за пару днів вони втратять свої естетичні властивості. Дорогоцінний метал може служити довгі роки, не доставляючи ніяких незручностей своєму власникові. Але періодична чистка дозволяє зберігати новизну якомога довше. Тому важливо знати, як почистити сережки: золоті, срібні в домашніх умовах.

Читати далі