ТОП-5 способів перевірити пробу золота в домашніх умовах

Зміст:

 

Золоті ювелірні прикраси завжди належали до числа дорогих аксесуарів, при цьому перевірити пробу золота і розпізнати підробку вміє далеко не кожен. Цим часто користуються недобросовісні представники ніші, продаючи людям імітацію «сонячного металу», або в кращому випадку прикраса більш низької проби за ціною вищих категорій. Як перевірити пробу золота в домашніх умовах, буде розказано в даному матеріалі.

Що таке проба золота?

Для тих, хто не знає, на ринку ювелірних прикрас не буває виробів з чистого 100% -го золота. На кожному золотій прикрасі коштує цифра, що означає зміст Au в співвідношенні з домішками, без яких не обійтися у виробництві. Вироби без проби зустрічаються рідко і викликають справедливе недовіру, хоча відсутність такої інформації аж ніяк не означає факт підробки.

Зазвичай на вітчизняному ринку можна знайти вироби з маркуванням проби золота - 375, 585, 750 і 999. На прикладі 750 проби можна зробити висновок, що на 1000 одиниць сплаву припадає 750 одиниць чистого Аурума. У сплав входять інші метали, основна мета присутності яких - поліпшення естетичних і практичних аспектів вироби, в тому числі надання блиску, колірної температури і зносостійкості верхнього шару.

Як перевірити пробу золота в домашніх умовах?

У домашніх умовах визначити пробу золота неможливо, для цього слід звернутися до спеціалізованих закладів, де фахівці проведуть аналіз металу з видачею точного результату.

Простими підручними засобами можна визначити справжність золотої прикраси, зрозуміти, чи є в ньому золото взагалі або це звичайна підробка. Перерахуємо всі основні методи, як це зробити.

1. Магніт

Справжній Aurum як елемент має дуже слабкі магнітні властивості. Тому, якщо піднести виріб до магніту і тяжіння буде відчутним, значить це підробка або в сплаві занадто великий вміст сторонніх матеріалів.

2. Йод, оцет, нашатир

Лужні середовища і спиртовмісні рідини відмінно демонструють хімічні властивості металів. Якщо капнути трохи йоду, оцету, спирту або нашатирю на золоту прикрасу, нічого не відбудеться. При цьому біле золото з вмістом срібла має почервоніти, а підробка помітно потемніє в ході хім. реакції.

3. Хлібна м'якоть

Дуже давній спосіб перевірки автентичності золотих виробів, яким користувалися ще в давні часи. Прикраса закочується в хлібний м'якушку, і якщо по закінченню декількох днів немає слідів окислення, значить золото справжнє.

4. Кераміка

Необпаленої фарфор або плитка відмінно підходять для тактильної перевірки золотих прикрас. Слід потерти виробом поверхню кераміки, і якщо слід жовтуватий, значить все добре. Темний слід означає підробку золота з використанням піриту.

5. Ляпіс

Відоме в медицині засіб припікання ран, ляпіс, що містить нітрат срібла, чудово справляється з перевіркою золотих виробів на справжність Au. Слід змочити водою поверхню золотого виробу і потерти олівцем ляпісу. Якщо змін кольору поверхні немає, значить прикраса коштує своїх грошей, а потемніння, навпаки, говорить про факт підробки.

Висновок

Кожен з перерахованих методів в різному ступені точно визначає справжність золотих виробів, використовуючи їх в комплексі можна провести власний аналіз і отримати шуканий результат. Пробу золота краще перевіряти, користуючись послугами фахівців ювелірної ніші, в домашніх умовах це неможливо.

Ідеї ​​подарунка на 8 березня - Блог інтернет-магазину TANGO. Фото 1
26.02.2021

Напередодні Міжнародного жіночого дня кожен з нас окрилений бажанням порадувати наших улюблених і дорогих серцю жінок чимось особливо приємним, цінним і незабутнім. Перефразовуючи рядки відомої пісні, що вже стали класикою, навіть якщо ювелірні вироби і не кращі друзі представниць прекрасної статі, то, принаймні, це чудовий подарунок на 8 березня і нагадування про те, як ми цінуємо тепло, що вони нам дають.

Читати далі
На який палець одягати обручку для заручин? - Блог інтернет-магазину TANGO. Фото 1
21.04.2021

Існує багато версій, на який палець вдягається обручка для заручин. Однак єдина правильна з них – безіменний. Tangogold допоможе розібратися в нюансах.

Читати далі