Проби золота: основні види та головні відмінності

Содержание:

  1.     - Проби золота згідно метричній системі:
  1.     - Способи нанесення маркування:

 

Золото здавна є благородним металом, а прикраси з нього - цінним і бажаним подарунком. Золоті вироби в усі часи приваблювали своєю красою, вишуканістю і неповторною витонченістю. Це класика, яка залишається поза часом.

Чи знаєте Ви, що прикраси роблять не з чистого золота? Справжнє золото дуже м'яке, тому складно обробляється і не придатне для постійного і тривалого носіння. Щоб ювелірний виріб зберігав свої естетичні якості багато років, у сплав додають компоненти, що підвищують твердість металу. Такі компоненти називаються лігатурою. Залежно від виду лігатури та її кількості визначають пробу золота. Наприклад, 999,9 проба вказує на те, що в сплаві чисте золото без домішок.

Системи проб

Визначаючи кількість чистого золота у сплаві, проба безпосередньо впливає на вартість ювелірного виробу. В сучасному світі дотримуються двох систем проб, за допомогою яких можна дізнатися про особливості благородного металу.

Універсальні системи:

- метрична система. Є загальноприйнятою міжнародною системою. Зміст чистого золота за метричною системою визначається шляхом відсоткового співвідношення з лігатурою (скільки грамів чистого золота знаходиться в 1 кг сплаву). Таким чином, 585 проба означає, що в сплаві 58,5% золота, а решта - лігатура;

- каратна система. За різними джерелами ця система має британські або німецькі корені. Ґрунтується на визначенні кількості чистого золота шляхом підрахунку кількості карат на 233,8 грамів сплаву. 1 карат дорівнює 9,7 грамів. За цією системою проба в 14 карат означає, що в сплаві є 14 карат чистого золота і 10 - лігатури (всього 24 карат).

Розуміння даних систем допоможе у виборі якісної прикраси. Тепер Ви знаєте, чому цінники на схожі ювелірні вироби можуть значно відрізнятися.

Все про метричну систему

Як було сказано раніше, чисте золото - досить м'який метал, тому не практичний для виробництва ювелірних прикрас. Щоб виріб служив довго, не гнувся, не деформувався і не втрачав зовнішній вигляд, сплав золота змішують з іншими компонентами, що підвищують твердість дорогоцінного металу. До складу сплаву ювелірного золота можуть входити такі елементи: срібло, мідь, платина, паладій, нікель, кадмій та інші. Срібло додають для пластичності та надання білого відтінку, мідь - для надання твердості та благородного червоного кольору, кадмій - для кращої повторної плавки і надання холоднуватого відтінку, цинк - для відбілювання, паладій - для збільшення тугоплавкості та надання світлого бежевого відтінку, нікель - для твердості та отримання ніжного жовтого кольору, платину - для поліпшення пружності та знебарвлення. Процентне співвідношення золота і лігатури визначає пробу металу.

Проби золота згідно метричній системі:

- 999,9 - найвища проба. Такий сплав на 99,9% складається з чистого золота. Метал 999,9 проби не використовується для виробництва ювелірних виробів, однак широко застосовується для виготовлення колекційних монет. Таке золото зазвичай використовують в якості капіталу. Великі злитки зазвичай зберігають у банку, маленькі - в домашній схованці;

- 958 проба. Такий сплав на 95,8% складається з чистого золота. Може використовуватися для виробництва прикрас. Через свою м'якість такий сплав металу придатний тільки для виробництва великих виробів, стійких до деформацій. Таке золото популярне у східних і арабських країнах;

- 750 проба. Сплав, що містить 75% чистого металу. Добре піддається обробці та поліровці, тому широко використовується при виробництві коштовностей. Вироби з такого металу все ж не варто носити щодня;

- 585 проба (58,5% чистого металу) Найбільш популярна і практична проба, яка широко використовується для масового виробництва прикрас;

- 500 проба - дуже рідкісна, де половина сплаву - це лігатура;

- 375 проба (37,5% чистого золота). Через великий вміст лігатури є дуже міцним сплавом. Широко застосовується для виробництва бюджетних ювелірних виробів на кожен день. Такі вироби потребують спеціального догляду, оскільки схильні до потемніння і швидкої втрати блиску.

Детальніше про каратну систему

Каратна система проб більш поширена у Європі та Америці, ніж в Україні. Однак в ній корисно розбиратися кожному. Перш за все, не можна ототожнювати поняття каратності ваги діамантів і золота. Це різні поняття, де 1 одиниця виміру маси діаманта дорівнює 0,2 грама, а 1 карат золота - це 9,7 грамів чистого металу на 233,8 грамів золота.

Щоб краще зрозуміти каратну систему, пропонуємо Вашій увазі перелік співвідношень з метричною системою:

- найвища проба - 24 карата, що означає, що сплав на 99,9% складається з чистого золота. Відповідає нашій 999,9 пробі;

- 23 карата відповідає 958-й пробі за метричною системою, де сплав на 95,8% складається з чистого металу;

- 18 карат - це сплав 750-ї проби, тобто на 75% відсотків складається із золота;

- 14 карат - всім знайомий та широко використовуваний у ювелірній справі сплав 580-ї або 583-ї проби;

- 12-ти каратний сплав відповідає 500-й пробі за метричною системою;

- 9 карат - це 375-а проба, тобто бюджетний сплав для недорогих ювелірних виробів. Такі вироби підходять для нетривалого носіння і вимагають особливого догляду.

Маркування ювелірних виробів: що це і навіщо воно потрібне

Через свою цінність ювелірні вироби нерідко підробляють, видаючи дешевий замінник за благородний метал. Щоб не потрапити на підробку, звертайте увагу на маркування виробу. Маркування - це спеціальне клеймо прямокутної форми з тризубом, а також із інформацією про пробу. Наявність маркування - ознака сертифікації товару, що є гарантією його якості. Крім цього на виробі можна помітити іменник, що складається з певного шифру з цифр і букв. Іменник - це назва та код виробника. Маркування наносять на внутрішню частину виробу в непомітному місці.

Способи нанесення маркування:

- механічний спосіб - коли вся інформація про виріб та виробника наноситься вручну. Ручне маркування неможливо підробити;

- лазерний метод - найбільш часто використовуваний спосіб нанесення клейма. Часто використовується при масовому виробництві. За допомогою спеціального лазера можна нанести навіть найдрібніше клеймо.

Перед покупкою прикраси переконайтеся у наявності всіх необхідних знаків на ньому.

Де купити гарні ювелірні вироби?

Величезний асортимент виробів з дорогоцінних металів від талановитих майстрів ювелірної справи представлений в інтернет-магазині Tangogold - місці, де збуваються найзаповітніші бажання. Натхненні любов'ю до ювелірної справи, творці прикрас TANGO вкладають всю свою душу в кожний виріб. Креативність, енергійність, свіжість ідей та творчий підхід до своєї справи дозволяють створювати справді унікальні прикраси, справжні арт-об'єкти, які приваблюють своєю красою та незвичним дизайном. Авторські прикраси від TANGO втілюють у собі найсміливіші дизайнерські задумки, тому не залишать байдужим нікого.

Переваги інтернет-магазину Tangogold:

- креативний і творчий підхід до справи;

- першокласна якість;

- великий асортимент;

- чесні ціни без божевільних накруток;

- зручні способи оплати;

- швидка обробка замовлень;

- оперативна відправка по всій Україні;

- ввічливі й турботливі консультанти;

- європейський рівень обслуговування.

Одна з головних переваг інтернет-магазину - можливість повернути або обміняти виріб, що не підійшов. Згідно з законодавством України ювелірні вироби не підлягають обміну або поверненню, проте в магазині Tangogold цінують кожного покупця, тому завжди поважають його право вибору. Купувати в Tangogold завжди приємно, вигідно і зручно.

На якій руці носять обручки: різні погляди та звичаї - Блог інтернет-магазину TANGO. Фото 1
09.07.2020

Багатьом з нас доводилось бачити обручки на різних руках. Хтось носить обручку на правій руці, а хтось - на лівій. Одні на безіменному пальці, інші - на середньому. А деякі взагалі знімають обручку відразу після весілля. У чому різниця, і чому так відбувається - далі за текстом.

Читати далі
Визначаємо розмір каблучки: корисні поради та рекомендації - Блог інтернет-магазину TANGO. Фото 1
07.10.2020

Дарувати каблучки завжди приємно, але й досить хвилююче, адже навіть найгарніша прикраса не викличе приємних емоцій, якщо в неї неправильний розмір. Підібрати відповідний розмір персня може бути не так просто. Більшість людей і самі не знають свого розміру, що вже говорити про тих, хто збирається подарувати каблучку.

Читати далі