На якій руці носять обручки: різні погляди та звичаї

Зміст:

  1.     - Також можливі інші причини такого рішення:

 

Обручка - не проста прикраса. Це символ вірності і відданості, міцних шлюбних уз. Обручка - одна з найважливіших прикрас в житті кожної закоханої пари. Вона є незамінним атрибутом одруження та символізує початок нового життя під назвою «сім'я».

Багатьом з нас доводилось бачити обручки на різних руках. Хтось носить обручку на правій руці, а хтось - на лівій. Одні на безіменному пальці, інші - на середньому. А деякі взагалі знімають обручку відразу після весілля. У чому різниця, і чому так відбувається - далі за текстом.

Трохи історії

Обмін обручками походить з традицій Стародавнього Єгипту, де більше п'яти тисяч років тому стали прикрашати палець нареченої гарною каблучкою. Ії одягали неодмінно на безіменний палець лівої руки, оскільки древні єгиптяни вірили, що саме там проходить вена, яка веде безпосередньо до серця. Одягаючи обручку на безіменний палець лівої руки, наречений спрямовував свою енергію любові прямо до серця своєї коханої.

Обмін обручками під час весільної церемонії також зафіксований в Стародавньому Римі. Там прикрасу дарували батькам нареченої, а після весілля наречена одягала його на палець правої руки, оскільки ліва вважалася нещасливою.

В 9-му столітті н.е. православна церква офіційно схвалила обмін обручками у християн. За посланням церкви православні християни стали надягати їх на безіменний палець правої руки.

Традиція обміну обручками збереглася і сьогодні, проте в різних країнах їх носять по-різному. На це впливає національність, віросповідання, традиції конкретної сім'ї, особисті уподобання молодят. Однак цілком точно одне - це не впливає на стосунки всередині родини.

Сучасний погляд на обручки

З давніх-давен вважалося, що обручка повинна бути простою і гладкою, що символізувало міцні стосунки та «спокійне» сімейне життя. Згідно прикметам будь-які декоративні вставки порушували гармонію стосунків у сім'ї і ставали причиною сварок та розбіжностей. Сучасний світ не стоїть на місці, тому традиції з приводу обручок також зазнали змін. Тепер не важливо, чи каблучка рівненька чи ні. Декорована вона чи ні. Навпаки: що красивіша і багатша прикраса, то краще. Якщо подивитися на заміжніх / одружених відомих зірок, можна помітити, що їх руки прикрашають воістину шикарні обручки, багато інкрустовані дорогоцінними каменями. Таким чином, обручки стали не просто символом подружньої любові, але і показником матеріального добробуту пари.

Навряд чи така розкіш необхідна для підтвердження якогось непростого, приголомшуючого неземного кохання. Людина може щиро кохати з простою каблучкою на пальці. Головне - не цінник, а чистота і непорочність почуттів. Є й ті, хто щиро вважає, що розкішна дорога обручка - це не просто данина моді, а бажання підкреслити важливість і цінність головного символу любові та вірності. Все в нашій голові. Як правильно - кожен вирішує сам.

Безіменний - традиційний палець для обручки

Одягаючи обручку на палець, ми ніколи не замислювалися, чому саме на безіменний? В різних країнах є свої історії і легенди з цього приводу, кожна з яких пояснює таку традицію по-своєму.

Ось деякі з них. У східній культурі безіменний палець вважався місцем, де проходить головна артерія любові, яка веде прямо до серця. Одягаючи каблучку на безіменний палець, любов чоловіка прямувала прямо до серця.

За слов'янським звичаєм кожен палець на руці асоціювався з певними членами родини. Великий палець символізував батьків, вказівний - братів і сестер, середній - саму людину, безіменний – дружину / чоловіка, а мізинець - дітей.

Ще один цікавий варіант пояснення. Якщо всі пальці обох рук вертикально з'єднати один з одним, приєднавши зігнуті навпіл середні пальці, в такому положенні неможливо роз'єднати безіменні пальці, що свідчить про вічне неподільне кохання подружжя.

На правій або на лівій руці: чому і навіщо?

В Україні традиційно прийнято носити обручки на правій руці. Це пов'язано, в тому числі, з віросповіданням більшості наших співгромадян. За традицією під час вінчальної церемонії молодята обмінюються обручками, одягаючи їх один одному на безіменний палець правої руки як символ вірності в союзі. Чому саме права рука? Тому що правою рукою православні люди роблять праведні дії з точки зору церкви: хрестяться, дають обітницю вірності, благословляють тощо. Також віруючі люди вважають, що за правим плечем стоїть Ангел-охоронець, тому, надягаючи каблучку на праву руку, молодята заручаються підтримкою вищих сил. Покладаючись на правила православної церкви, новоспечені чоловік і дружина продовжують носити обручку на правій руці, особливо не вдаючись в подробиці такого звичаю.

Однак деяких українців можна помітити з обручкою на лівій руці. Такий вибір найчастіше пов'язаний з іншим віросповіданням, але не завжди. Відомо, що у католиків та мусульман прийнято носити обручку на лівій руці.

Також можливі інші причини такого рішення:

- так зручніше. Правша може переодягати обручку на ліву руку, щоб не пошкодити під час побутових домашніх справ;

- подружжя просто домовилися носити свої обручки на лівій руці, тому що їм так подобається;

- шанування традицій сім'ї або народу. Йорданія є мусульманською країною, проте суворого зобов’язання носити обручки виключно на лівій руці немає. Під час церемонії одруження наречена надягає обидві каблучки: і собі, і чоловікові. На яку руку одягне, на такий їх і буде носити подружжя.

У сучасному світі існує також правило, що при розлученні людина переодягає каблучку на іншу руку. Православні християни можуть носити обручку на лівій руці, а мусульмани або католики - на правій. Однак це робити необов'язково. Більшість пар після розлучення просто знімають свою каблучку в знак символічного виключення людини зі свого життя. Рішення перевдягнути каблучку на іншу руку найчастіше приходить через прихильність до колишнього чоловіка / дружини (якщо в парі хтось як і раніше кохає) або тому що прикраса дуже красива й цінна.

Обручка на ланцюжку як кулон

Багатьом траплялося зустрічати людей з обручкою в якості підвіски на ланцюжку. Що це означає? Каблучка на шиї - досить нестандартне рішення, яке не має ніякого особливого прихованого підтексту. В основному так роблять, тому що це гарно та незвично.

Є й інші причини такого рішення:

- деякі дівчата вважають за краще носити обручку в якості кулона на знак демонстрації особливої прихильності до чоловіка. Помістивши символ вірності ближче до серця, вони показують свою виняткову любов і відданість чоловікові.

- каблучка на ланцюжку часто зустрічається у людей, які пережили смерть своїх коханих. Таким чином вони вшановують пам'ять про чоловіка, зберігають в серці приємні спогади про минуле щастя і любов;

- каблучку на грудях можна зустріти у людей, що розлучені. Такий кулон часто свідчить про нерозділене кохання, коли один з подружжя все ще береже пам'ять про свою половинку;

- кулон з обручкою часто зустрічається у тих, хто сильно змінився у вазі, але переробляти розмір каблучки не має бажання.

Носити обручку на ланцюжку можуть також і ті, кому просто так подобається. Такий жест не має прихованого підтексту, а є лише способом виділитися, привернути увагу, продемонструвати свій незвичайний смак.

Чи можна зняти обручку після весілля?

Деякі одружені люди вважають за краще знімати обручку після весілля, надягаючи її тільки в особливих випадках. В цьому немає нічого поганого або ганебного. Найбільш поширена причина такого рішення - незручність. Особливо актуально для тих, хто багато працює руками. Якщо каблучка ще й з інкрустацією, то варіант один - зняти на час роботи, інакше символ любові швидко втратить свій зовнішній вигляд.

Однак за народними прикметами знімати обручку не можна. У такому випадку на подружжя чекають часті сварки, сімейні непорозуміння та емоційні потрясіння. Скептики відносяться до таких знаків недовірливо, вважаючи, що всі негаразди в сім'ї викликані виключно людьми, а не прикметами. Вірити в це чи ні: справа кожного.

Інтернет-магазин Tangogold - втілення найзаповітніших бажань молодят!

Шукаєте, де купити найгарніші обручки? Величезний вибір вишуканих прикрас для молодят представлений в інтернет-магазині Tangogold. Творці прикрас TANGO - справжні митці дорогоцінних емоцій, здатні подарувати море щастя Вашій половинці. Обручки від TANGO - це справжні маленькі арт-об'єкти, що вражають своїм оригінальним дизайном та бездоганним виконанням. У кожен виріб вкладена душа та любов його творців.

Магазин Tangogold - це:

- величезний вибір прикрас будь-яких стилів та видів, де кожен виріб - справжня дизайнерська знахідка, яка приваблює своєю оригінальністю і неповторністю;

- гарантія бездоганної якості;

- доступні ціни;

- оперативна доставка всією Україною;

- зручні способи оплати;

- гарний сайт з детальними характеристиками прикрас;

-  ввічливі й турботливі консультанти;

- постійно діючі акції та знижки, що дозволяють ще більше економити;

- можливість обміну та повернення, якщо виріб не підійшов за розміром або з інших причин.

Згідно із законодавством ювелірні прикраси не підлягають поверненню, проте в магазині Tangogold цінують кожного покупця, тому надають право вибору за будь-яких обставин.

Як почистити золоті каблучки: корисні поради та рекомендації професіоналів - Блог інтернет-магазину TANGO. Фото 1
24.06.2020

Незалежно від причини втрати зовнішнього вигляду виробу, золоті прикраси можна і потрібно чистити. Періодичні процедури для очищення показані навіть в тому випадку, якщо прикраса зовні не змінилася. Нескладна домашня чистка допоможе повернути колишній блиск, яскравість і красу ювелірного виробу.

Читати далі
Проби золота: основні види та головні відмінності - Блог інтернет-магазину TANGO. Фото 1
04.08.2020

Чи знаєте Ви, що прикраси роблять не з чистого золота? Справжнє золото дуже м'яке, тому складно обробляється і не придатне для постійного і тривалого носіння. Щоб ювелірний виріб зберігав свої естетичні якості багато років, у сплав додають компоненти, що підвищують твердість металу.

Читати далі