Як почистити золоті каблучки: корисні поради та рекомендації професіоналів

Зміст:

 

Ще до недавніх пір прикраси з дорогоцінних металів могли собі дозволити лише багатії, тим самим підкреслюючи свій високий соціальний статус. У сучасному світі золото дещо втратило свою виняткову значимість, ставши доступним практично для всіх верств населення. Однак золоті прикраси як і раніше залишаються дуже цінним придбанням. Золото - досить «ніжний» матеріал, який потребує періодичного догляду. Ситуація, коли золота каблучка потьмяніла або потемніла, - досить часте явище. Як повернути колишню красу, блиск і сяйво золотих перснів, розповімо в цій статті.

Чому золото втрачає зовнішній вигляд?

Оскільки золото досить м'який метал, прикраси роблять не з чистого металу, а зі сплаву, до складу якого входять додаткові компоненти, що додають йому твердості: мідь, срібло, паладій, нікель, рідко платина. Саме ці компоненти надають металу різні відтінки, а також впливають на його пробу. Само по собі чисте золото з часом не змінює зовнішнього вигляду. Потьмяніння та потемніння обумовлені додаванням компонентів, які з часом можуть окислюватися, в результаті чого метал тьмяніє. Таке відбувається, якщо сплав неякісний, і до його складу входить більше додатків, ніж зазначено в пробі. Виражене почорніння золота відбувається, якщо в лігатурі менш ніж 58,5% чистого золота.

Інші причини потемніння металу:

- індивідуальна реакція на шкіру людини;

- контакт з йодом;

- порушення умов зберігання виробів.

Чистимо золоті вироби в домашніх умовах

Незалежно від причини втрати зовнішнього вигляду виробу, золоті прикраси можна і потрібно чистити. Періодичні процедури для очищення показані навіть в тому випадку, якщо прикраса зовні не змінилася. Нескладна домашня чистка допоможе повернути колишній блиск, яскравість і красу ювелірного виробу.

Перевірені способи чистки золотих прикрас:

- замочування на кілька годин в мильному розчині. Після замочування потріть золотий перстень м'якою щіткою і витріть рушником. Ефективно при незначних забрудненнях;

- чистка за допомогою нашатирного спирту. Каблучку можна замочити в заздалегідь підготовленому розчині (6 крапель на склянку води) або протерти ганчіркою, змоченою в нашатирному спирті;

- саморобна очищаюча паста. У рівних пропорціях з'єднайте вазелін, мило, крейду в порошку і воду. Отриману пасту нанесіть на виріб і гарненько потріть ганчіркою, після чого змийте чистою водою;

- кип'ятіння в мильній воді протягом 10 хвилин. Важливо: не кидайте каблучку в окріп! Через різку зміну температур виріб може ще більше пошкодитися;

- свіжа цибуля. Розріжте цибулину навпіл і ретельно потріть каблучку зрізаним боком. Змийте чистою водою;

- зубна паста - ще один простий та ефективний засіб, що допомагає впоратися із забрудненнями на ювелірних прикрасах. Горошину зубної пасти нанесіть на зубну щітку і ретельно обробіть каблучку, після чого змийте теплою водою і натріть м'якою ганчіркою.

Уникайте використання оцту для чищення золота. Оцтова кислота може негативно вплинути на додаткові метали, які входять до складу сплаву, в результаті вироби можуть окислюватися ще більше.

Методи чистки золотих каблучок з камінням

Прикраси з камінням вимагають особливого підходу. Такі прикраси можна чистити лише делікатними методами без використання щіток та жорстких засобів для очищення. Каблучки з камінням не рекомендується замочувати. Тривалий безперервний вплив води може стати причиною випадання дорогоцінних каменів. Важливо пам'ятати, що деякі види каміння бояться сильного механічного впливу, тому потребують більш дбайливого ставлення.

На що звернути увагу перед очищенням каблучок з каменями:

- мильна вода протипоказана для бірюзи, хризоліту, корала, перлів. Вироби з такими каменями слід протирати м’якою тканиною без використання мила;

- сильного лужного середовища також бояться опал, рубін, лазурит, бурштин. Такі вироби можна мити тільки з милом із низьким рівнем pH;

- тверді камені (діаманти, сапфіри, смарагди, фіаніти) можна сміливо обробляти мильною водою або нашатирним спиртом;

- для чищення каблучки використовуйте зубну щітку з м'якою щетиною і фланелеву ганчірку. Уникайте сильного механічного впливу.

Почистити золоті каблучки якісно і безпечно можуть тільки професіонали. Щоб випадково не нашкодити виробу краще віддайте його в турботливі руки майстра з професійної чистки. У цьому питанні можуть допомогти фахівці магазину Tangogold. У магазині Tangogold можна не тільки купити вишукані ювелірні прикраси, а й замовити чистку готового виробу. Креативність, сміливість, оригінальність, професіоналізм: все це гармонійно поєднується в одному місці – магазині TANGO. Прикраси від майстрів TANGO - це завжди втілення найзаповітніших мрій!

Які бувають типи замків на браслетах і ланцюжках? - Блог інтернет-магазину TANGO. Фото 1
02.06.2020

При виборі ювелірних прикрас мало хто звертає увагу на застібку. При цьому від типу замочка залежить ступінь надійності носіння виробу, а також декоративна складова прикраси. В даному матеріалі будуть розглянуті типи замків в браслетах і ланцюжках, їх особливості, переваги та недоліки.

Читати далі
На якій руці носять обручки: різні погляди та звичаї - Блог інтернет-магазину TANGO. Фото 1
09.07.2020

Багатьом з нас доводилось бачити обручки на різних руках. Хтось носить обручку на правій руці, а хтось - на лівій. Одні на безіменному пальці, інші - на середньому. А деякі взагалі знімають обручку відразу після весілля. У чому різниця, і чому так відбувається - далі за текстом.

Читати далі