Які бувають типи замків на браслетах і ланцюжках?

Зміст:

  1.     1. Т-замок або милиця
  2.     2. Шпрінгельний замок
  3.     3. Шарнірна застібка
  4.     4. Замок-карабін
  5.     5. Коробчата застібка
  6.     6. Замок-пряжка
  7.     7. Магнітний замок
  8.     8. Кліпса
  9.     9. Кольє

 

При виборі ювелірних прикрас мало хто звертає увагу на застібку. При цьому від типу замочка залежить ступінь надійності носіння виробу, а також декоративна складова прикраси. В даному матеріалі будуть розглянуті типи замків в браслетах і ланцюжках, їх особливості, переваги та недоліки.

Основні види замкових систем

Сучасний ринок ювелірних виробів пропонує на вибір покупця велику різноманітність всіляких прикрас, в тому числі відмінних по такому фактору, як замки, застібки. На прикладі продукції інтернет магазину Tangogold, можна виділити наступні типи замків для браслетів і ланцюжків:

• шпрінгельний замок; застібка фото

• шарнірна застібка;

• замок-карабін;

• коробчата застібка;

• замок-пряжка;

• Т-замок (тоггл);

• магнітний замок;

• кліпса;

• кольє (гвинтовий).

Різноманітність дуже велика, можна вибрати замок на ланцюжку будь-якого типу, проте важливо знати особливості використання застібок, достоїнства і недоліки тих чи інших рішень.

Т-замок або милиця

Одним з найбільш популярних рішень у світі ювелірних замків є Т-замок або милиця, як його ще називають. Назва тоггл прийшла від англійського Тoggler clasp. Конструкція застібки дуже проста - з одного боку ланцюжка є велике кільце, з іншого Т-образний гвоздик. Кільце може потрапити всередину гвоздика тільки під суворим кутом, що і дозволяє замку надійно утримувати виріб на руці або шиї. Даний тип замку практично позбавлений недоліків. Хоча іноді прикраса може злітати з руки, якщо співпаде кут, але це велика рідкість.

Шпрінгельний замок

Ще один відомий спосіб оснащення браслетів і ланцюжків замковою системою - шпрінгельний замок. Являє собою невелике кільце з пружинною застібкою. Всі знають цей тип механізму, що вимагає хорошого зору і відсутності тремтіння в руках. Перевагою даного замку є компактність, надійність і легка вага пристрою. Серед недоліків - складність використання (у порівнянні з більш простими застібками) і можливість виходу пружини з ладу з часом.

Шарнірна застібка

Одним з найбільш надійних замків для ювелірних виробів є шарнірна система. Принцип дії тут класичний - обидві частини прикраси з'єднуються за допомогою гвинтика, який знаходиться всередині шарніра і за допомогою обертального руху проникає вглиб однієї з частин виробу, таким чином, фіксуючи обидва кінці. Серед достоїнств такого з'єднання - виняткова надійність (закручена на гвинт застібка не дозволить злетіти браслету). До недоліків можна віднести масивність і важкість механізму. Це відмінне рішення для цільних жорстких браслетів, яке практично не використовується для оснащення ланцюжків.

Замок-карабін

Принцип дії даного механізму нагадує шпрінгельний замок. Застібка має колечко з відтягуючою на пружинці скобою на одній стороні. Кільце на протилежному боці поміщається всередину механізму, скоба відпускається і замок замикається. Вважається, що замок-карабін більш надійний і зручний у використанні, ніж шпрінгельна застібка. Він витримує велике навантаження, при цьому легше управляти скобою. А ще цей механізм придатний до ремонту, оскільки він створюється не виробничо, а збирається вручну ювеліром.

Коробчата застібка

Є 2 види коробчатого замку для браслетів і намист. Класичний замок-коробка складається з двох основних елементів - квадратної коробочки з отвором і засувки, яка вставляється всередину. Засувка має з одного боку регульований по висоті виступ, завдяки якому вона фіксується всередині коробочки. При необхідності зняти браслет, натиснувши на спеціальну ложечку на клямці, висота виступу знижується, після чого можна вивільнити засувку і зняти прикрасу. Більш складним механізмом є аналог з фіксаційними петлями з боків. В основному замком-коробкою оснащуються дорогі прикраси, оскільки надійність даного механізму йде рука об руку зі складністю і дорожнечею його збірки.

Замок-пряжка

Найбільш поширеним замком для ланкових браслетів є замок-пряжка. В його основі лежить шарнір, завдяки якому механізм складається, дозволяючи міняти розмір браслета. Замок-пряжка складається з сходового елемента, за сходинки якого зачіпається складна засувка. Перевагою даної застібки є простота і зручність, а недоліком - невисока надійність, так як вона відносно легко розстібається при випадковому зачепленні за що-небудь.

Магнітний замок

Магніт знайшов своє застосування і в ювелірній справі. Магнітний замок відмінно підходить для утримання невеликих браслетів і легких ланцюжків, в основному не дуже дорогих. Він складається з двох намагнічених елементів, що утримують прикрасу завдяки взаємній силі тяжіння. Перевагою такого механізму є простота використання, а недоліком - залежність надійності від сили магніту. Найчастіше подібні рішення не відрізняються надійністю, тому магазин Танголд рекомендує використовувати магнітні засувки тільки для біжутерії, але не для дорогих прикрас з камінням.

Кліпса

Замок кліпса або бочонок, як його ще називають. Даний механізм застібається за рахунок внутрішньої пружини, яка регулює положення засувки. Це відмінне рішення для масивних браслетів, що відрізняється високою надійністю, зносостійкістю і зручністю експлуатації. Мінусів майже не має, єдиним недоліком можна вважати обмеження браслета в регулюванні по довжині та ширині.

Кольє

Одним з найбільш декоративних замкових механізмів для ланцюжків і браслетів на основі намистин є гвинтовий замок або замок-кольє. Принцип дії тут нагадує з'єднання гвинта і гайки. Одна сторона має зовнішню різьбу, а інша - внутрішню. Перша угвинчується всередину другої. Дуже естетичне рішення, але не найнадійніше через знос різьби.

 

Що таке біле золото і де воно використовується? - Блог інтернет-магазину TANGO. Фото 1
24.05.2020

Елемент таблиці Менделєєва Aurum не потребує представлення. Цей дорогоцінний метал давно став уособленням багатства і розкоші, а також предметом поклоніння, розбратів і воєн. Сьогодні золото використовується для виготовлення ювелірних виробів, особливо це стосується всіляких сплавів. Особливим попитом користуються прикраси з білого золота, що втілюють у собі холодний аристократизм і розкіш в одному флаконі.

Читати далі
Як почистити золоті каблучки: корисні поради та рекомендації професіоналів - Блог інтернет-магазину TANGO. Фото 1
24.06.2020

Незалежно від причини втрати зовнішнього вигляду виробу, золоті прикраси можна і потрібно чистити. Періодичні процедури для очищення показані навіть в тому випадку, якщо прикраса зовні не змінилася. Нескладна домашня чистка допоможе повернути колишній блиск, яскравість і красу ювелірного виробу.

Читати далі